Otthon, biztonságban
2015. május 06. írta: smarthome

Otthon, biztonságban

Talán mindenki egyetért abban, hogy a biztonság nagyon fontos dolog, legyen szó saját testi épségünkről vagy az otthonunk és a benne lévő értékeink védelméről. Egy okosháznak számos vonzó, ha úgy tetszik felszabadító hozadéka van a mindennapjainkra nézve: a kényelem mellett ilyen a biztonság is, hiszen védeni valamit, lehet okosan is.

Biztonságtechnikai szempontból az egyik alapvető elem a kamera, amely sok nem automatizált épületben is megtalálható. Igen ám, de ezek funkciójukat tekintve jóval szűkösebb kereten belül mozognak, vagyis az általuk kínál védelem töredéke annak, amit egy okosház tud nyújtani nekünk. Míg az előbbi esetben a maximum a rendőrségen történő riasztás, addig az utóbbinál egy komplex védelmet kapunk.

shutterstock_111853838_kicsi.jpg

Egy okosház esetében még lakáskulcsra sincsen feltétlenül szükségünk, hanem elég a zsebünkben lévő mágneskártya vagy okostelefon, hogy azokat felismerve, automatikusan beengedjen minket a ház. Minket, de ne mást.

Ha már a másnál tartunk, akkor jöjjön a lényeg, a telepített IP kamerák, szinte a professzionális biztonsági rendszerekkel vetekszenek. A kamerában lévő szenzor ugyanis érzékeli, ha megváltozik előtte a „kép”, egyrészt ebben az esetben automatikusan elindul egy videó felvétel, ami rögzíti az eseményeket, másrészt pedig különböző funkciókat rendelhetünk hozzá. 

Beállíthatjuk a kamerákat úgy, hogy a mozgás érzékelése esetén küldjenek egy üzenetet az árnyékolóknak. Ez akkor hasznos, ha nem tartózkodunk otthon, hiszen a redőnyök maguktól felhúzódnak és olyan hatást érünk el, mintha a lakásban lennénk. Az esti órákban lehet ez a világítás is, vagyis a lámpák maguktól fel fognak kapcsolódni, hasonló hatást érve el, mint a fentiek.

Szintén megnyugtató érzés, hogy a táblagépünk vagy a telefonunk segítségével, tartózkodjuk bárhol is a világon, rá tudunk nézni a ház minden egyes szegletére. Természetesen oda, ahova kamerákat szereltettünk. Ha időnként megnézzük, hogy mi a helyzet a konyhában, a nappalian vagy az udvaron, olyan érzésünk lesz, mintha félig otthon tartózkodnánk, irányításunk alatt tudhatunk mindent, ez pedig bizony, valóban megnyugtató érzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr557434200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.