Fussunk a BUS után vagy repüljünk a hullámokkal? Az RF és a BUS rendszerek összehasonlítása
2017. december 27. írta: smarthome

Fussunk a BUS után vagy repüljünk a hullámokkal? Az RF és a BUS rendszerek összehasonlítása

 Amikor a lehetséges villanyszerelési megoldásokon gondolkodsz, valószínűleg felmerül benned a kérdés, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli alternatíva mellett tedd-e le a voksod. Mindkettő mellett eltérő érvek szólnak, illetve az sem mindegy, milyen lakásba tervezed a hálózat kiépítését. Most az iNELS épületautomatizálási rendszeren keresztül górcső alá vesszük azokat a szempontokat, amelyeket jó, ha figyelembe veszel, amikor a két oldal között vacillálsz.

 ineals_bus.jpg

Vezeték nélküli okosotthon

Kezdjük az RF, vagyis a vezeték nélküli rendszerrel. Elsőre nagyon kényelmes lehetőségnek tűnik, ami részben igaz is. Határozottan mellette szóló érv, hogy a beszereléséhez nem kell szétbontani a lakást, tehát nem probléma, ha a teljesen berendezett házad villanyszerelési megoldását akarod újragondolni.

Az RF rendszerrel az okos megoldásoktól elvárt módon vezérelheted a háztartásban megtalálható készülékeket, de a fényerő szabályozás, a redőnyvezérlés, illetve a fűtésszabályozás szintén egy érintéssel kivitelezhető a segítségével.

 

A hatótávolság kiterjeszthető

Az RF rendszer hatótávolsága nyílt területen 200 méter, de ez az épületszerkezeti kialakítások miatt 40-50 méterre is korlátozódhat. Milyen anyagok jelentenek gátat? A kommunikációt a gipszkarton zavarja legkevésbé, a legjobban pedig a vasbeton.

Ez azonban nem kell, hogy elvegye a kedved a telepítéstől, mert a hatótávolság könnyen kiterjeszthető egy konnektorba helyezett jelismétlővel. Erre a megoldásra például egy több emeletes épületben lehet szükséged, amennyiben a jelet a födém feletti helyiségekbe szeretnéd eljuttatni. Ezt a kérdést a legújabb fejlesztés még jobban kezeli, hiszen hamarosan forgalomba kerülnek azok az iNELS RF Control adó egységek, amelyek már önmagukban jelismétlőként is funkcionálnak.

 

Egyszerűen vezérelhető

Mivel a rádiófrekvenciás jelek változatosan terjednek, ezért fontos a központi elhelyezés elvét követned. A kényelmes vezérléshez nincs szükséged speciális eszközökre, az egyes funkciók irányításához elegendő egy okostelefon vagy tablet, de természetesen a hagyományos, nyomógomb kialakítású lakásszerelvényekkel, vagy pl. az RF Touch nevű vezeték nélküli érintőképernyős vezérlővel is irányíthatod a rendszered.

A rendszer védve van a rádiófrekvenciás jel elvesztése, valamint az áramszünet ellen, így nincs szükséged további biztonságot nyújtó óvintézkedésre.

 

Ha építkezel, akkor BUS

 

Ha éppen új házat építesz, akkor viszont érdemes fontolóra venned a vezetékes, vagyis a BUS villanyszerelési rendszer telepítését. Az adatokat továbbító, helyiségeket összekötő vezetékeket ugyanis a legjobb, ha a falakban helyezheted el. A vezeték nélküli megoldáshoz képest az egyik legnagyobb előnye a hatótávolság, hiszen az épületen belül akár 18x550 méteres hosszúságban telepíthető.

Mivel a rendszer könnyen bővíthető, ezért nem okoz gondot egy új háztartási berendezés, egy kamera vagy klíma beszerelése, majd összekötése a rendszerrel. A lépcsőzetes bővíthetőség ellenére, a legoptimálisabb, ha előre számolunk a később beépítésre kerülő funkciókkal és ennek megfelelően a vezeték-kiállásokat is kiépítjük, de ennek hiányában is könnyen megoldható a további funkciók integrálása.  A felügyelethez és vezérléshez pedig az iNELS RF Control rendszerhez hasonlóan nincs szükséged másra, csak egy okostelefonra, tabletre vagy PC-re. De itt is használhatod pl. az iNELS saját fejlesztésű EST3 érintőképernyős fali vezérlőjét, a 4,6 és 8 gombos változatban elérhető, elegáns GSB3 üveg fali vezérlőket, vagy a hagyományos nyomógomb kialakítású, 1, illetve 2 gombos változatban elérhető WSB3 fali vezérlőit egyaránt.

 

Mi szól a BUS mellett, a hagyományos villanyszereléssel szemben?

A BUS rendszerrel csökkennek a számláid, mert az energia megtakarítást olyan megoldásokkal segíti, mint a világítás vagy a hőmérséklet szabályozása. A mindennapjaidat igazán kényelmessé teszi, többek között az árnyékolástechnika, a garázskapu és a fényerő egyetlen érintéssel történő szabályozásával. Garantálja a választás szabadságát, mert az automatikus és a kézi vezérlésre egyaránt van lehetőséged.

Az első szembetűnő előny persze a kényelem, ami például abban nyilvánul meg, hogy hazaérve az átmelegedett vagy kihűlt lakás helyett évszaktól függetlenül kellemes hőmérséklet fogad. Ezen túl viszont a rendszer képes összehangolni az olyan független funkciók működését, mint a világítás, fűtés vagy a biztonsági rendszer.

Ha már a biztonságnál járunk: az intelligens villanyszerelési rendszer társítható a vízkiömlést, a füst-, vagy a gázszivárgást érzékelő szenzorokkal, ajtó- és ablaknyitás érzékelőkkel, mozgás- és jelenlét érzékelőkkel így ezekben az esetekben automatikusan cselekszik: elzárja a víz-, illetve a gázcsapokat vagy bekapcsolja a szellőztetést, vagy a riasztót, illetőleg értesítést küld a felhasználó(k) okostelefonjára, táblagépére vagy akár asztali számítógépére. Emellett még hang- és fényjelzéses figyelmeztetést is beprogramozhatunk.

 

A környezetbarát elgondolás mindkét esetben (BUS és RF) érvényesül

Az iNELS rendszerek egyik alapgondolata a takarékosság, ennek köszönhetően nem fog fájni a fejed az égve hagyott villany miatt vagy azért, mert egy olyan helyiségben megy a fűtés, ahol senki nem tartózkodik, hiszen a rendszer a beállított paraméterek alapján optimalizálja az energiafelhasználást.

A két rendszer közötti választást alapvetően meghatározza, milyen mértékű felújítást tervezel, a komfortos, központi vezérlést viszont mindkét esetben élvezheted. A nagyobb tatarozáshoz környezeti és gazdaságossági szempontból is a BUS-t javasoljuk, de ha nem szánod rá magad ilyen radikális változtatásokra, akkor a rádiófrekvenciás kommunikációt érdemes beköltöztetned otthonodba.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr1213541067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása