Páratartalom mérése „okosan”
2017. október 03. írta: smarthome

Páratartalom mérése „okosan”

Sokan nem tudják, hogy mennyire fontos a lakásban a páratartalom. Mások pedig tisztában vannak ugyan vele, de nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy nyomon kövessék ezen paraméter alakulását. Ez a hozzáállás több szempontból problémás lehet, ugyanis sem a túl magas, sem a túlságosan alacsony páratartalom nem tesz jót az egészségnek.

elko_aug_3.jpg

A magas páratartalom ezenkívül a falak vizesedéséhez, penész kialakulásához, míg közvetve az életminőség romlásához, az egészség károsodáshoz vezethet. Nem kell tehát részletezni, hogy mennyire fontos a megfelelő páratartalom biztosítása a házon belül. Ehhez nélkülözhetetlen valamilyen mérőeszköz alkalmazása, mint például az ELKO EP, valamint az általa fejlesztett- és gyártott iNELS okosotthon rendszer kínálatában megtalálható egységek.

Milyen hatásai vannak az emberre a nem megfelelő páratartalomnak?

Kezdjük a sort az alacsony páratartalom hatásainak bemutatásával. Ha egy épületen belül a páratartalom az optimálisnak tartott 40-60% alatt marad, a túl száraz levegő a nyálkahártyák irritációját okozhatja. Ennek jelei a torok és a szemek szárazsága, de a száraz köhögés kiváltója is lehet ez a probléma.

A túl magas páratartalom növelheti az allergia kockázatát, de számos atka, gomba és kórokozó szaporodáshoz is kiváló „táptalajt” biztosít. Mindemellett az épületek szerkezetét is károsíthatja, a falakon penésztelepek jelennek meg, és kellemetlen, dohos szag terjeng tőle a lakásban.

Szerencsére a páratartalom folyamatos mérésével sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében: ha az érzékelők túl magas értéket mutatnak, egy szellőztetés sokat javít a helyzeten, túl alacsony páratartalom esetén pedig a párologtatás segít.

Egyszerűen okos: elég egy fali vezérlő is

A páratartalom mérésének számos módja létezik az időjárás-állomásoktól egészen az ipari környezetben használt higrosztátokig. Az okosotthonban azonban létezik egy egészen egyszerű megoldás, mégpedig a relatív páratartalom mérésére is alkalmas fali vezérlők.

A WSB3-20H és a WSB3-40H nyomógombok esetén a „H” elnevezés éppen arra utal, hogy ezek a konzolok beépített páratartam-érzékelővel vannak ellátva.

A WSB3-20H az iNELS legnépszerűbb vezérlője, és szinte már elengedhetetlen egy intelligens otthonban. Ez a változat két nyomógombbal lett ellátva, és kétszínű (piros és zöld) LED fénnyel világít, ami az eszköz valamennyi állásában látható és az egyes funkciókat/parancsokat jelzi vissza. A vezérlővel a rendszer tetszőleges egységét irányíthatjuk, és számtalan funkciót, vagy funkciócsoportokat kapcsolhatunk ki és be.

Mindezek mellett a WSB3-20H fali nyomógomb a világítás irányítására is alkalmas, az olyan egyéb extrák mellett, mint „jelenetek” beállítása például tévénézéshez vagy egy romantikus vacsorához. A kapcsoló időzíthető is – miután megnyomjuk a BE gombot, az előre beállított idő után a rendszer automatikusan kikapcsolja az adott funkciót.

A WSB3-40H fali kapcsolónak ugyanaz a rendeltetése, mint a WSB3-20H-nak, azzal a különbséggel, hogy ezt a típust négy nyomógomb funkcióval látták el. A kezelése is ugyanolyan egyszerű és kényelmes, mint a két nyomógombos „kistestvéréé”, így az okosotthon irányítása szinte gyerekjáték.

Páratartalom mérése ipari körülmények között

A páratartalom mérésére nem csak az otthonokban van szükség, hanem például a kertészetek üvegházaiban, mosodákban, és olyan üzemekben is, ahol a termékek előállítása során nagy szerepe van a levegő páratartalmának.

Ezeken a helyeken azonban már nem elég egy egyszerű fali nyomógomb, hiába is rendelkezik az eszköz beépített páratartalom-érzékelővel, ugyanis a rendszernek reagálnia kell egy-egy adott helyzetre.

A falra szerelhető, beépített páratartalom-mérővel ellátott RHV-1 higrosztát esetén például a „jumper” segítségével két funkció választható, a párásítás és szárítás, hogy az adott helyiségben a páratartalom a megfelelő szintre kerüljön.

Ha az is fontos tényező egy adott helyen, hogy hány fok van, akkor érdemes az RHT-1 termohigrosztátot választani, ami nem csak a páratartalom mérését és a szabályozását látja el, hanem a hőmérsékletét is egy adott tartományon belül.

A páratartalom mérése az említett okos megoldásokkal valóban egyszerű, ezért érdemes beszerelni és használni őket, hogy jobb életminőséget biztosítsunk a családunk és saját magunk számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr2012953487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása