5+1 hiba, amit elkövethetsz egy intelligens rendszer kiépítésekor
2017. augusztus 31. írta: smarthome

5+1 hiba, amit elkövethetsz egy intelligens rendszer kiépítésekor

Egy okosotthon csak akkor lehet igazán intelligens, ha annak kiépítése közben messzire elkerülöd a típushibákat, és ha odafigyelsz néhány egyszerű, könnyen betartható lépésre.

39385551_l.jpg

 

Gondold csak végig, hogy egy intelligens rendszer felállítása milyen folyamatok sorából áll:

  • ki kell választani a megfelelő kivitelezőt,
  • a megfelelő eszközöket és applikációkat,
  • a vezérlés típusát,
  • majd meg kell tervezni az egész rendszert,

és csak ezután jöhet a megvalósítás maga. A folyamat egyik legfontosabb lépése pedig az, hogy minden egyes pillanatban szem előtt tartod az okosotthonok kiépítésekor elkerülendő hibákat.

Ez utóbbi ugyanis már félsiker. Nézzük, melyik az 5 (+1) leggyakoribb melléfogás egy intelligens rendszer esetében!

  1. hiba: Túl sokat költesz

Egy intelligens rendszer kiépítésének alapfeltétele a lépcsőzetesség. Szinte biztosan létezik olyan kivitelező, amelyik azonnal rád akar sózni mindent, de érdemes ennek a kísértésnek ellenállni.

Step by step, mondja az angol, és nem véletlenül alakult ki ez a nézet: a lépésről lépésre történő haladás az élet majd’ minden területén érvényesül, és az okosotthon sem kivétel ez alól.

Ha ismeretlen számodra a terület, akkor célszerű először megismerkedni vele, és egy-egy kulcsfontosságú alrendszer kiépítésével kezdeni.

  1. hiba: Diverzitás

Szép, idegen eredetű szó, ezért fordítsuk is le az azonnali megvilágosodás érdekében: sokféleség. Az élet bizonyos területein ez pozitívum; több lábon állni gyakran jó dolog, de képzeld csak el mi történik veled, amikor a munkádban vagy a magánéletedben szétforgácsolódsz.

Hasonló a helyzet egy intelligens rendszer esetében is. Gyakori hiba, hogy a felhasználók egy közös vezérlőfelület alá különböző gyártók eszközeit és applikációit próbálják installálni, aminek aztán az a vége, hogy zavar támad a készülékek együttműködésében.

Bár a különböző eszközök és alkalmazások között nincs bábeli zűrzavar, azért kommunikációs és kompatibilitással kapcsolatos problémák felléphetnek, ezért a legjobban akkor járunk, ha mindent egyetlen egy megbízható gyártótól szerzünk be.

  1. hiba: A holisztikus szemlélet hiánya

A holisztikus szemléletről leginkább az egészségügy kapcsán hallhattál eddig, de a kifejezést szerencsére nem sajátította ki magának a gyógyítás. A holizmus lényege a teljesség figyelembevétele.

Egy okosotthon kiépítésekor rendszerben kell gondolkodnunk, ezért érdemes nagyvonalakban előre megtervezni azt, hogyan fogunk haladni, és milyen lépések követik majd egymást.

Add össze ezt a tanácsot a lépcsőzetesség elvével, és hozd őket közös nevezőre: tervezd meg, hova akarsz eljutni (kerüld a diverzitást), de ügyelj a lépésről lépésre történő haladásra. Ehhez érdemes szakember segítségét hívni, aki segít egy kész rendszer megtervezésében, és annak lépcsőzetes kivitelezésében. Az iNELS épületautomatizálási rendszert gyártó ELKO EP Hungary Kft. budapesti bemutatótermében, időpont egyeztetés után, készségesen tájékoztatnak az okos otthon rendszerek szerteágazó lehetőségeiről. Ráadásul a helyszínen meg is nézheted, sőt ki is próbálhatod a rendszert. Az iNELS moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy idővel folyamatosan bővítsd, ahogy már látod, hol és miképp használhatod ki az okosotthon előnyeit.

  1. hiba: Hálózat és hatótávolság

A kompatibilitási probléma mellett gyakori hiba az is, amikor olyan rendszert és eszközöket telepít egy fogyasztó, amely a hálózat leterheltsége és a nem megfelelő hatótávolság miatt nem tud megfelelően működni.

Tartsd szem előtt azt, hogy ezeknek az eszközöknek van hatótávolsága is. Ebből a szempontból érdemes a vezetékes rendszert választani, hiszen pl. az iNELS BUS System esetében a kábeleket az épületen belül akár 18x550m hosszban telepíthetjük. A vezetékes rendszert új építésű ingatlanoknál használják, ahol már eleve „intelligens” villamossági hálózat kerül beépítésre.

A vezeték nélküli rendszer (iNELS RF Control) esetében, ahogy a neve is mutatja, az eszközök vezeték nélkül, rádiófrekvenciás jelekkel, 868 MHz frekvencián kommunikálnak egymással. Itt a hatótávolság nyílt terepen akár 200 m is lehet, így gyakorlatilag szinte bármilyen ingatlan felújítása során alkalmazható. Igaz ugyan, hogy vannak bizonyos hatótávolság-korlátozó tényezők, mint pl. a vasbeton födém. Persze a rendszert ilyen esetekre is felkészítették, hiszen a termékpalettán jelismétlő is megtalálható.

Nem megfelelő eszközök telepítésekor mindennapos probléma lehet a kisebb hatótávolság, ezért ebben az esetben is érdemes szakember segítségét kérni, aki segít eldönteni, hogy milyen megoldás fekszik neked a legjobban.

  1. hiba: Nincs tűzfal

Elég csak bekapcsolni a híreket, hogy lássuk, milyen komoly probléma mostanában a kiberbűnözés. Az okosotthonok kapcsán gyakran elhangzik a hekkelés mint potenciális veszélyforrás, hiszen a rendszer és annak eszközei az internetre kapcsolódnak működésük közben.

Megfelelő védelem és tűzfal nélkül ezeket az eszközöket egy profinek nem túl nehéz feltörni (akárcsak más számítástechnikai készülék esetén). Felhasználóként tisztában kell lenni a neten rejlő veszélyekkel, és számolni kell azzal, hogy a dolgok internete (IoT) a jövőben közkedvelt területe lesz a bűnözőknek.

Hogy mit lehet ez ellen tenni?

Egyszerű a válasz: hatékony védelemmel, vagyis erős tűzfallal kell ellátni őket.

Csak halkan jegyezzük meg: legalább ennyire fontos a fogyasztók edukálása is, hiszen hiába a jó tűzfal, sokszor maguk a felhasználók azok, akik egy-egy lépésükkel beengedik a bűnözőket a rendszerükbe. Természetesen az okosotthon gyártóknál megfelelő képzettségű szakemberek dolgoznak, így bátran kérhetjük a segítségüket ebben a kérdésben is, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

+1: Kompatibilitás

… vagyis az összeférhetőség más gyártók rendszereivel. Egy okosotthon kiépítésekor gondolni kell a jövőre, főleg, hogy az okosotthonok felhasználói még mindig a korai adaptálók közé tartoznak.

Ez egy jó dolog, hiszen a már stabilan működő újdonságokat mindig jobb elsőként kipróbálni, csakhogy ilyenkor ügyelni kell a kompatibilitásra.

Kevés az olyan háztartás, amelyben minden készülék ugyanattól a gyártótól származik, és egy korszerű otthonban a telefontól kezdve a tévén át a konyhai gépekig sokfajta márka terméke megtalálható. Sokszínű a dolog, legyen szó bármilyen rendszerről is (biztonsági, kényelmi, szórakoztató).

Éppen ezért érdemes olyan okosotthon-rendszer gyártótól vásárolni, amely akár külső gyártóktól származó, úgynevezett „3. fél eszközeivel” is kompatibilis, vagy megfelelő szabványt használ.

Ez az 5+1 legnagyobb hiba, amit elkövethetsz egy Smart Home kiépítésekor: ügyelj ezekre, és maradéktalanul ki tudod majd élvezni az okosotthonok előnyeit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr9212785180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása