Az okosotthon és a biztosítók
2017. augusztus 10. írta: smarthome

Az okosotthon és a biztosítók

Az okosotthonnal még a lakásbiztosítás is megspórolható?

Bár ez még a nagyon távoli jövő zenéje (és ki tudja, nem marad-e meg utópiának), arra azért nyugodtan számíthatunk, hogy az intelligens rendszerekkel felszerelt lakások és házak esetében idővel csökkenni fog a lakásbiztosítás díja.

elko_p_tl_s_2_k_p.jpg

És ennek nyilvánvaló oka van: az okosotthon nemcsak az energiatakarékosság vagy a kényelem, hanem a biztonság terén is az élen jár.

A hagyományos megközelítés: legyen az ajtóból fal

Úgy tartják, hogy a zár egy olyan eszköz, amivel az ajtóból falat varázslunk. Nos, a lakás- és háztulajdonosok többsége csak arra törekszik, hogy ezt a nézetet tökélyre fejlessze. Rácsok, biztonsági ajtók, új (és stabil) nyílászárók, riasztók: bár hatékony eszköznek tűnnek, ezek elsődleges feladata mégis a rosszfiúk elrettentése. Ami vagy sikerül, vagy nem.

Nincs ugyanis olyan zár, amit ne lehetne feltörni, és nincs olyan riasztó, amit ne lehetne kikapcsolni. Az elrettentés pedig akkor igazán sikeres, ha a különböző elemeket összeadjuk. Betörő legyen a talpán, aki a rács plusz biztonsági ajtó plusz néhány kamera és riasztó láttán elég vagánynak érzi magát az akcióhoz.

A ház- és lakástulajdonosok többsége tehát mit tesz ennek ismeretében? Minél több mindent beszerez, és igyekszik nem gondolni arra a pénzmennyiségre, amibe ez kerül. Hiszen fő a biztonság!

Okos rendszer, jobb biztonság

Az okosotthonok azonban olyan automatizált biztonsági rendszerekkel is felszerelhetők, amelyek automatikusan gondoskodnak a felhasználó és a lakás/ház védelméről. Ablakot elcsúfító rács helyett így a felhasználó egy tökélyre fejlesztett megoldást kap, ami észlel, riaszt, sőt, ha úgy adódik, rögzít is (videófelvételt).

Szakemberek gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy egy otthon hiába rendelkezik megfelelő riasztórendszerrel, azt a tulajdonosok nem kapcsolják be éjszaka. Márpedig ez olyan, mintha a szóban forgó ingatlan nem is rendelkezne a szükséges védelemmel, és a statisztikák ilyenkor egyértelműek: megfelelő biztonsági rendszerek nélkül egy épületbe ötször nagyobb eséllyel törnek be.

Az okos biztonsági megoldások működése azonban nem zavarja a felhasználót, és kényelmetlenségek okozása nélkül gondoskodik annak védelméről.

A riasztórendszer működése mellett az intelligens otton-rendszer, a különböző érzékelőitől érkező jelek alapján (pl. mozgás vagy ajtó/ablaknyitás érzékelő) azonnal értesítést küld a telefonunkra/táblagépünkre, stb…, amennyiben illetéktelen behatolás történik.

 

Egy intelligens megoldás előnyei

Még a legbátrabb betörőt is elriasztja mindaz a precizitás és hatékonyság, amivel egy ilyen rendszer dolgozik, és még a komolyabb káresemények is időben megakadályozhatók.

Elég nehéz nem észrevenni azokat a jelzéseket, amelyekkel a rendszer dolgozik, és ha mi át is siklunk rajta, a szomszédok vagy a környéken járók nem fognak. Betörés esetén a rosszfiúk ekkora már valószínűleg rég kereket oldottak; de ha mégsem, akkor már nem kell sokáig várni arra, hogy lebukjanak.

Az ilyen okosrendszerek egyik legnagyobb előnye az, hogy olyan hatékony- és sokoldalú megoldásokat használnak az időben történő figyelmeztetésre, hogy ezeket a jelzéseket hamarabb észre lehet venni, és kisebb eséllyel mulasztjuk el azokat.

Gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt azoknak a nem éppen hétköznapi folyamatoknak, melyeket beprogramozhatunk a rendszernek arra az esetre, ha például, ha a mozgásérzékelők jele alapján „megtudja”, hogy illetéktelen behatolás történt, vagy a füstérzékelőtől érkező jel alapján „értesül” egy tűzesetről. A hagyományos hang (riasztó)- és fényjelzéseken kívül figyelmeztetést küld okostelefonunkra és akár a kivonuló szolgálatnak is. Sőt, olyan funkciókat is működésbe hozhat, amelyek kifejezetten a betörő elriasztására – és a betörés/vagy a tűzeset tényének minél szélesebb közönség számára történő „hirdetésére” irányul. Ilyen lehet például a ház összes redőnyének FEL/LE húzogatása, vagy akár az összes fényforrás maximum fényerőn történő BE/KI kapcsolgatása. Elhihetjük, hogy az utca összes lakója, vagy minden járókelő tudni fogja, hogy valami nem stimmel, ha a házunk riasztójának „üvöltése” mellett, az összes redőny egyfolytában jár és az aktiválódó lámpák miatt otthonunk hosszantartó, karácsonyfaégőre emlékeztető villogásba kezd. De ennél - első hallásra kissé – viccesebb dolgokat is megtehetünk. Például a rosszfiúk érkezésekor a rendszer lejátszhat egy hangfájlt, amelyben tájékoztatjuk a terepszemlét tartó „szakembereket”, hogy már úton a rendőrség és a kameráink is rögzítették őket. De ugyanígy előre felvehetjük pár nagytestű kutya ugatását, morgását és lépteinek hangját, amit az emeleti hangszóróból hallhat a delikvens, aki biztosan nem hahotázik majd ezen a „poénon”. Ráadásul, ha úgy állítjuk be, hogy az épületből, kézileg ne lehessen kikapcsolni ezeket a folyamatokat, akkor még hatékonyabbá vállnak. A viccet félre téve, valószínűleg nem létezik olyan betörő, aki ekkora hangzavarban, fényáradatban, a rendőrség érkezésétől tartva tovább időzne a házban.

Ez az, ami felkeltette a biztosítók figyelmét, és amiért a biztosítással foglalkozó társaságok ma már egyértelműen az okosotthonokat preferálják a hagyományos megoldásokkal szemben.

Szerelem első látásra

Szögezzük le nyugodtan: a biztosítók imádják az okosotthonokat, és az egyetlen, amit sajnálnak, az az, hogy nincs még több fogyasztónak ilyen rendszere.

Egy intelligens rendszert használó otthon esetében ugyanis a társaságok felismerték, hogy sokkal könnyebben felmérhető az esetlegesen fellépő kockázat, és annak mértéke nagyságrendekkel kisebb, mint a hagyományos megoldásokat használó lakások esetén.

Nem egy szolgáltató már új biztosítási formákban gondolkodik, és ők maguk szeretnék meggyőzni az embereket arról, hogy azok jobban járnak az okosotthonokkal. Egy biztosítónak ugyanis az a jó, ha egy lakás vagy ház esetében a lehető legkisebb az esélye egy nagy költséggel (és persze súlyos kártérítési összeg kifizetésével) járó káreseménynek.

Ne csak a biztonsági rendszerre gondoljunk, hiszen az okosotthonok működése ennél sokrétűbb: az eszközök időben figyelmeztetnek a meghibásodásról (például szivárog a víz, vagy füst terjed a lakásban), így a még súlyosabb károknak időben elejét lehet venni.

High-tech bűnözés? High-tech védelem!

A világ biztosítótársaságai ugrásra készen várják, hogy még a mostaninál is több felhasználó alakítsa át lakását vagy házát okosotthonná. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban már új típusú lakásbiztosítást kínálnak egyes cégek (például az USAA vagy az American Family): szereld fel az otthonod okos megoldásokkal, és kedvezményt kapsz a biztosítási díjból.

Persze jelen pillanatban ezt még nem minden biztosítótársaság vallja. Ugyanis, bár a fentebb tárgyalt tényezők biztonságosabbá teszik az otthonokat, de egy másik megvilágításból vizsgálva a smart home rendszerek biztosítási szempontból éppen, hogy növelik a kockázatot. Tudniillik, ha az eszközeink az Internethez csatlakoznak, akkor azokat könnyebben elérheti egy külső, nem éppen jó szándékú „érdeklődő” is. Nyilván azt meg kell jegyeznünk, hogy ehhez igen komoly „szaktudásra” lesz szüksége, de az elmúlt évekből azért néhány példát lehetne hozni arra, hogy a támadók miként jutottak be a kamerák, Smart TV-k, vagy baba-monitorok rendszereibe. A veszély pedig így értelemszerűen jóval nagyobb, mint, hogy egy másik sorozatra kapcsolják a televíziót a Szulejmán közben. Ez is elég bosszantó lehet, de a hálózatra kötött eszközeink - pl. a számítógép, az okos telefon vagy a laptop – elleni támadás már jóval érzékenyebben érinthet minket, mert ezeken egy sor fontos személyes adatot is tárolunk, fényképektől kezdve akár a bankkártyánk adataiig.

Azért félnünk nem kell, mert a komoly tech-ismeretekkel rendelkezők nem a mi fényképeinkre lesznek kíváncsiak. Sokkal inkább a nagyobb szolgáltatók rendszereire, ahonnan több ezer felhasználó adatait nyerhetik ki. Ezért sincsen óriási számú gyakorlati példa a lakossági felhasználók ingatlanjai ellen irányuló támadásokra. Viszont a veszély adott, hiszen a lehetőség most is megvan, hogy rácsatlakozzanak pl. a központi egységre, és átvegyék a hatalmat az egész ház felett, ami már gyakorlatilag „terülj-terülj asztalkám”. Így pontosan láthatnák, mikor nem vagyunk otthon, kinyithatnák az ajtót, vagy éppen kikapcsolhatnák a riasztó-rendszert is. Az már más kérdés, hogy bonyolultabb jelszó megadásával- és ésszerű beállításokkal ezt igencsak megnehezíthetjük.

Ilyenkor vajon hogyan járna el a biztosító? Honnan tudná a kárszakértő, hogy valóban betörés történt, vagy csak átszállítottuk a „szajrét” egy másik ingatlanba, tulajdonképpen biztosítási csalást megkísérelve ezzel? Illetve egyáltalán térítene-e egy okosházba történő betörés esetén? A társaságok valószínűleg a jelenlegi minősítési-ajánlási rendszernek megfelelő megoldást dolgoznak majd ki.

A hazai biztosítók

Mivel pl. Nyugat-Európával vagy az Egyesült Államokkal összehasonlítva hazánkban az intelligens otthonok - még egyelőre - sokkal kisebb arányban vannak jelen, mint hagyományos társaik, értelemszerűen a hazai biztosítótársaságok sem reagálták még le ezek térhódítását. Azonban egy-két éven belül, a fenti okokból kifolyólag, kénytelenek lesznek más- és jóval kedvezőbb lakásbiztosítási konstrukciót kínálni az okos otthon tulajdonosoknak. Hiszen a betörésen kívüli károkra sokkal kisebb az esély egy ilyen jellegű ingatlanban. És persze azért azt is láthatjuk, hogy noha nem lehetetlen, de azért betörni is sokkal macerásabb ezekbe a házakba. Egy átlagos bűnöző valószínűleg inkább új préda után néz, ha egy ilyen rendszerrel találkozik.

Persze tudjuk, hogy tökéletes védelem nem létezik, főleg nem az információtechnológiában, azonban a gyártók évről-évre nagyon komoly összegeket fordítanak a védelem tökéletesítésére.

Magyarországon az intelligens otthon-rendszerek egyelőre még nem rendelkeznek MABISZ minősítéssel, így az iNELS rendszer esetében azt a megoldást javasoljuk, hogy a riasztó (MABISZ minősített) külön alrendszerként működjék, amitől persze az okosotthonunk még értesíthet minket, vagy a járőrszolgálatot egy illetéktelen behatolás esetén.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr3512732512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2017.08.11. 07:34:21

Ezt mind tudta 20 évvel ezelőtt is egy átlagos riasztó rendszer.
süti beállítások módosítása