Okosotthon a fogyatékkal élők számára? Többé nem sci-fi!
2016. október 19. írta: smarthome

Okosotthon a fogyatékkal élők számára? Többé nem sci-fi!

Ma Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2011-es adatai alapján közel félmillió ember él valamilyen fogyatékkal. Számukra minden olyan tevékenység, ami egy egészséges ember számára könnyedén megoldható, nehézséget jelenthet. Akár az olyan egyszerű teendők is, mint a világítás fel-, vagy épp a fűtés és a tévé bekapcsolása.

38163341_l.jpg

Amíg másoknak nem gond, hogy felugráljanak, ha valami az eszükbe jut, addig egy látássérültnek ez nem is olyan egyszerű. De bárkivel történhet olyan baleset, ami gátolja a szabad mozgásban, és az idősebb korosztály is jó hasznát veheti az intelligens otthon nyújtotta megoldásoknak.

Az iNELS rendszere a fogyatékkal élők számára is segítséget jelent

Ami az okosotthonban használt megoldások előtt lehetetlennek tűnt, az ma már szinte napi gyakorlat. Hiszen okostelefonja és/vagy táblagépe szinte mindenkinek van, a legtöbb eszköz és berendezés irányításához pedig ennél többre nincs is szükség.

Vagyis egy dologra még igen: egy hüvelykujjra, amivel a kijelzőn a fogyatékkal élők is könnyedén vezérelhetik házban található okoseszközöket.

Nem mindenki igényei egyformák azonban, ezért az is fontos, hogy az okosotthon személyre szabott legyen, azaz pontosan az illetőhöz igazodjon. Az iNELS éppen ezért tartja fontosnak, hogy ne csak egyszerű okosotthon-vezérlési megoldásokat nyújtson, hanem az adott személyhez igazítsa azokat.

Ehhez partnert is talált magának, mégpedig egy olyan, gyógyászati segédeszközök forgalmazásával foglalkozó céget, aminek nagy tapasztalata van a területen.

Az eszközök távolról való vezérlésének előnyei

Annak, hogy a lakás egyes berendezéseit az okosotthon vezérlőrendszerén, vagy alkalmazáson keresztül lehet irányítani, rengeteg előnye van, többek között az, hogy fel sem kell állni ahhoz, hogy az okos készülékeket irányítsuk.

Míg ez sokak számára csak kényelmi funkció, addig a fogyatékkal élőknek ez egy olyan forradalmi megoldás, ami nagyban megkönnyíti a mindennapi életet. Hiszen egyetlen mozdulattal bekapcsolható a légkondicionáló, leengedhető a redőny, és hosszan sorolhatnánk még azokat a tevékenységeket, amiket megkönnyít egy intelligens otthon.

Az egészség monitorozása is megoldható ma már

Legyen szó sérült embertársainkról, vagy az idősebb korosztályról, az egészségi állapot folyamatos monitorozása nagy segítséget jelenthet a számukra.

Erre ma már számos vállalat – köztük számítástechnikai eszközöket gyártó cégek is – kínál különféle megoldásokat, olyanokat, amik egyrészt folyamatosan figyelik az életfunkciókat, illetve szükség esetén segítséget is hívnak az illetőhöz.

Sőt, a távdiagnosztikára is léteznek olyan rendszerek, amik lehetővé teszik, hogy akár több száz kilométerről meg lehessen állapítani, mi a páciens problémája, bár a távdiagnosztika egy fizikai vizsgálatot nem helyettesíthet.

Számtalan olyan eszköz található a piacon, ami képes akár a család valamennyi tagjának az életfunkcióit figyelni – a szívverést, a pulzust –, amihez csupán egy viselhető eszközre van szükség, a rendszer pedig rögzíti és elemzi az adatokat.

A legtöbb okoseszköz nem kifejezetten fogyatékkal élők számára készül

Amikor a gyártók előállnak az újabbnál újabb okoseszközeikkel, azokat a legtöbb esetben az egészséges emberek számára fejlesztik. Ezzel önmagában nincs is gond, hiszen a berendezések többsége így is sokat nyújt például egy tolószékhez kötött ember számára.

Egy látássérült azonban még ezekkel a készülékekkel is nehezen boldogul, hiszen hiába lenne egyszerű egy kijelzőn irányítani az egyes eszközöket, ha nem látják, mit is kellene nyomkodni.

Ezt a nehézséget hidalják át a hangvezérléssel is működtethető irányítórendszerek, amikkel nem lesz szükség egy kijelzőt bogarászni, elég csak a megfelelő parancsot kiadni. Az iNELS kínálatában is található egy olyan multifunkciós egység, ami hanggal is vezérelhető, képes ugyanis 64 különféle hangparancs felismerésére, de ezen kívül még számtalan egyéb funkcióval is rendelkezik.  

Az okosotthonok tehát, amellett, hogy kényelmesek, azok számára is rengeteg lehetőséget kínálnak, akik valamilyen hátrányt szeretnének így leküzdeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr1411820919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása