Okoseszközök, amik nélkül nem áll meg az élet
2016. augusztus 09. írta: smarthome

Okoseszközök, amik nélkül nem áll meg az élet

Az IoT – Internet of Things – koncepciója egyre népszerűbb, és lássuk be, ma már nem is kell ahhoz túl sok minden, hogy egy eszközt okossá tegyünk. Csupán a megfelelő alkalmazásra, és egy érzékelőre, vagy más mobileszköz-alkatrészre lesz szükségünk, amik a növekvő keresletnek köszönhetően egyre olcsóbbá válnak.

43398559_m.jpg

Ha ez megvan, akkor tegyük föl a készülékünk terveit – lehetőség szerint impozáns videóval és rajzokkal – a közösségi finanszírozást végző oldalak valamelyikére, és szinte biztos, hogy össze tudjuk szedni az induláshoz szükséges összeget. Talán éppen ez az oka annak, hogy egyre több olyan okoskütyü lát napvilágot, amiken inkább csak mosolyogni lehet, mert értelmük nincs sok.

És hogy mikre is gondolunk? Íme néhány okoseszköz, amik nélkül biztosan nem áll meg az élet.

Pura, okosszökőkút macskáknak

Igen, jól olvasták a címet! A Pura – a fejlesztők szerint – egy olyan, gyönyörűen kivitelezett és ergonomikusan megtervezett szökőkút, amiből a kis házi kedvencek könnyen ihatnak. 

És hogy miért nem jó nekik egy egyszerű műanyag tál? Nos, azért, mert a macskák rettentően kényesek arra, hogy miből esznek és isznak. A Pura ráadásul arról is tájékoztatja a gazdikat, hogy a cica mennyit ivott – mindezt egy mobilalkalmazáson keresztül, így nem kell majd aggódni amiatt, nem válik-e dehidratálttá Cirmi. A friss vízről pedig egy beépített szűrő gondoskodik, hogy így legyen kerek a történet.

Belty arra az esetre, ha túl sokat ennénk

Ha a macskáknak szánt okosszökőkút nem lenne elég bizarr, akkor máris itt a következő jelölt a leghaszontalanabb okoseszköz címre, mégpedig Belty, az okosöv. Belty ugyanis azonnal enged, amint úgy érzékeli, hogy túlságosan szoros, valószínű azért, mert a családi ebédnél nem fogtuk vissza magunkat.

Belty azonban nem egy szimpla okosöv, hanem egy életviteli és wellness eszköz, ami még „beszél” is a viselőjéhez, na nem hanggal, hanem rezgések segítségével. Ezenkívül beépített lépésszámlálót is tartalmaz, és arra ösztönöz, hogy egészségesebben éljünk, és hogy ezeket a jó szokásokat meg is tartsuk.

Applikáció természetesen Belty-hez is tartozik, amin keresztül visszajelzést kapunk a napi teljesítményünkről, ezzel együtt a rengeteg viselhető eszköz mellett valószínűleg nem vár túl nagy jövő erre a kiegészítőre.

Okoszokni futóknak

A helyzet az, hogy az egészséges életmód követőit az okoseszközök gyártói igen jó célcsoportnak tekintik, mert egymás után hozzák ki a számukra a legkülönfélébb kütyüket. Na de egy majd’ 60.000 forintba kerülő zokni? Nem túlzás ez egy kicsit?

A Sensoria szerint biztosan nem, hiszen az általuk fejlesztett okoszokni épp ennyibe – egészen pontosan 199 dollárba – kerül. És hogy mit tud ezért a pénzért? Azt, amit a többi viselhető eszköz, csak éppen a lábunkra húzhatjuk. Plusz megvehetjük hozzá a cég többi kiegészítőjét, mint például egy bokapántot, amivel azonnali visszajelzést kaphatunk az edzésről.

Már csak arra kell vigyázni, hogy ne keljen lábuk, a zokniknak ugyanis az a legfőbb jellemzője, hogy páratlanul kerülnek elő mosógépből.

Neo, az okoskancsó

A teljes mértékben közösségi finanszírozott Neo okoskancsókkal valós időben követhetjük, hogy mennyi kalóriát vittünk be a szervezetünkbe, de egészséges receptekkel is ellátnak minket.

Applikáció nélkül természetesen ez az eszköz sem lenne teljes, az életünk azonban lehet az az okoskancsó hiányában is, hiszen annyi más módja van annak, hogy meghatározzuk, mennyi energiát vettünk magunkhoz.

HidrateMe, mert kulacsból sem árt az okos

A HidrateMe szintén egy olyan eszköz, ami teljesen fölöslegesnek tűnik. Ám akinek túl sok az elköltendő pénze, az bátran beruházhat ebbe a 47 dolláros kulacsba, ami követi a napi vízfogyasztást, amit azután szinkronizál az okostelefonunkkal, és még azt is megmondja, hogy mennyi folyadékot fogyasszunk. Már ha ezt magunktól nem tudnánk.

Azért nem kell minden okoseszközre ferde szemmel nézni, mert rengeteg közöttük a valóban hasznos, a nagy számok törvénye alapján azonban készülhetnek olyan fölösleges kütyük, amikre nem érdemes pénzt kiadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vezerlemahazam.blog.hu/api/trackback/id/tr229925018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása